Η Il Salvagente, που πρωτοστατεί στις εργαστηριακές δοκιμές κατά της απάτης των καταναλωτών, δημοσίευσε στο πρώτο τεύχος του χρόνου τα αποτελέσματα των ερευνών της σε 29 δείγματα τσιπς πατάτας. Τα ευρήματα είναι ανησυχητικά, καθώς σε ορισμένα από αυτά εντοπίστηκε σε υψηλή ποσότητα το καρκινογόνο ακρυλαμίδιο.
Τα πατατάκια είναι ένα από τα πιο πλούσια σε ακρυλαμίδιο τρόφιμα, με επίπεδα που μπορεί να ξεπεράσουν τα 1.000 μικρογραμμάρια ανά χιλιόγραμμο (μg/kg) σε ορισμένες μάρκες. Αυτό είναι ανησυχητικό, επειδή το ακρυλαμίδιο έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί καρκίνο σε πειραματόζωα και έχει ταξινομηθεί ως καρκινογόνο της ομάδας 2Α από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC).
Μελέτες έχουν υποδείξει ότι η μακροχρόνια έκθεση σε ακρυλαμίδιο στα τρόφιμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου στον άνθρωπο, ιδίως στα νεφρά και στο ενδοκρινικό σύστημα. Αν και τα στοιχεία είναι ακόμη ασαφή, πολλοί ειδικοί σε θέματα υγείας συνιστούν τον περιορισμό της κατανάλωσης τροφίμων πλούσιων σε ακρυλαμίδιο, όπως τα πατατάκια, ως μέτρο προφύλαξης.
Τα αποτελέσματα της εργαστηριακής δοκιμής στα 29 πατατάκια από πατάτες, καλαμπόκι και άλλα λαχανικά, τα επίπεδα ακρυλαμιδίου που βρέθηκαν κυμαίνονται από δείγματα όπου πρακτικά απουσιάζει (κάτω από το loq, το όριο ποσοτικού προσδιορισμού – 3 mgc/kg – στα τσιπς κόκκινης φακής Cipster και 9 mcg/kg στα Fonzies) έως κορυφές που σχεδόν φτάνουν την κατευθυντήρια τιμή που υποδεικνύει η ΕΕ – 750 mcg/kg -, όπως τα κλασικά τσιπς της Carrefour με 730 μικρογραμμάρια ανά κιλό.
Εκτός από την περιεκτικότητα σε ακρυλαμίδιο, η οποία είχε σημαντικό αντίκτυπο στην τελική βαθμολογία της μελέτης, το είδος του λαδιού (το φοινικέλαιο και το λάδι καρύδας τιμωρήθηκαν), οι αρωματικές ύλες, οι συνθετικές χρωστικές και άλλα ανεπιθύμητα συστατικά είχαν επίσης αντίκτυπο στις βαθμολογίες.
Πρόσθετα όπως το Ε621 (γλουταμινικό μονό νάτριο), το οποίο σε ευαίσθητα άτομα μπορεί να προκαλέσει το λεγόμενο «σύνδρομο του κινέζικου εστιατορίου», συνδέοντας παθήσεις (πονοκέφαλος, αυξημένη αρτηριακή πίεση και ινσουλίνη) με την ευρεία χρήση του γλουταμινικού στην εν λόγω κουζίνα, το Ε627 (γουανυλικό νάτριο), η συσσώρευση του οποίου στον οργανισμό σχετίζεται με παθολογίες όπως η αρθρίτιδα της ουρικής αρθρίτιδας- το Ε631 (ινοσινικό νάτριο), το οποίο μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία παρόμοιες με το γουανυλικό, βαθμολογήθηκαν επίσης αρνητικά.
Αναδημοσίευση από https://cibum.gr/


Αφήστε μια απάντηση