Οι ηγέτες της ΕΕ που υποστηρίζουν την κίνηση δίνουν προτεραιότητα στην ιδεολογία έναντι της οικονομικής σταθερότητας, προειδοποίησε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Φίκο.
Αλήθεια τι λέει ο Έλληνας Πρωθυπουργός, που στηρίζει σθεναρά τις αποφάσεις της Ουκρανίας, για το νέο οικονομικό βάρος που θα φορτωθούν οι Έλληνες, αλλά και για την ενεργειακή αναβάθμιση της Τουρκίας σε μια τεταμένη και ασταθή περίοδο…;
Από την 1η Ιανουαρίου, η Ουκρανία σταμάτησε τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του εδάφους της προς την ΕΕ, αφού αρνήθηκε να ανανεώσει τη συμφωνία διαμετακόμισης που έχει λήξει πλέον με τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom.
Από τη μία πλευρά, οι Βρυξέλλες επικροτούν την απόφαση να αφαιρέσουν από τη Μόσχα περαιτέρω έσοδα, ενώ υποβαθμίζουν τις ανησυχίες των κρατών μελών που δεν έχουν ακόμη στραφεί σε πολύ ακριβότερες εναλλακτικές λύσεις, όπως το αμερικανικό LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο).
Από την άλλη πλευρά, η Σλοβακία, η χώρα που επλήγη περισσότερο από το κλείσιμο, έχει προειδοποιήσει ότι ολόκληρη η ΕΕ θα πρέπει να επωμιστεί το κόστος λόγω των πιθανών αυξήσεων στο χρηματιστήριο. Αυτό θα επηρεάσει τις τιμές της ενέργειας σε ολόκληρο το μπλοκ και θα οδηγήσει σε απώλεια 50-60 φορές μεγαλύτερη από αυτή που θα χάνει η Ρωσία σε έσοδα ετησίως.
Σύμφωνα με μελέτη επιπτώσεων που παρήγγειλε η κυβέρνηση της Σλοβακίας από τον κύριο προμηθευτή ενέργειας της χώρας SPP, η διακοπή της ρωσικής διαμετακόμισης φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας θα αυξήσει τις τιμές του φυσικού αερίου στα χρηματιστήρια της Γερμανίας και της Ολλανδίας κατά 10-12 ευρώ ανά MWh.
Αυτό θα μεταφραστεί σε πρόσθετο κόστος 40-50 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα κράτη μέλη σε ολόκληρη την ΕΕ και επιπλέον 60-70 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο λόγω του αυξημένου κόστους ηλεκτρικής ενέργειας ως δευτερεύουσα συνέπεια. Εν τω μεταξύ, η Ρωσία δεν αναμένεται να χάσει περισσότερα από 2 δισ. ευρώ εάν δεν ανανεωθεί η συμφωνία διαμετακόμισης με την Ουκρανία, για να μην αναφέρουμε ότι το ίδιο το Κίεβο θα χάσει επίσης εκατοντάδες εκατομμύρια τέλη διέλευσης.
Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο παρουσίασε αυτούς τους αριθμούς σε επιστολή που εστάλη στους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πριν από λίγες ημέρες. Ζήτησε από τους ηγέτες της ΕΕ να αντιμετωπίσουν «επειγόντως» τη μονομερή «άνευ προηγουμένου» απόφαση του Κιέβου, η οποία θέτει σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια των κρατών μελών και θα έχει «εξαιρετικά αρνητικές» συνέπειες για την Ευρώπη.
Ωστόσο, σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι η ΕΕ ήταν «έτοιμη» να χάσει τα 14 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που έφτασαν μέσω της Ουκρανίας, επειδή η υποδομή που χρειαζόταν για την εισαγωγή «εναλλακτικών προμηθειών» – όπως το LNG από την ΗΠΑ, Νορβηγία ή Αζερμπαϊτζάν—διατίθεται τα τελευταία χρόνια.
Ο Φίκο, ωστόσο, κατηγόρησε την Επιτροπή ότι ενήργησε απερίσκεπτα, ανάβοντας πράσινο φως στην απόφαση του Κιέβου και θυσίασε τα κράτη μέλη για έναν ιδεολογικό πόλεμο κατά της Ρωσίας. «Η αποδοχή της μονομερούς απόφασης του Ουκρανού προέδρου είναι εντελώς παράλογη και λάθος», υποστήριξε ο Φίκο στην επιστολή του. Προειδοποίησε επίσης για «μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο σε μια περίπλοκη οικονομική περίοδο».
Η Σλοβακία είναι η χώρα της ΕΕ που πλήττεται περισσότερο από το ρωσικό αέριο που λείπει, αλλά και άλλες αναγκάστηκαν να δαγκώσουν τη σφαίρα ακόμα κι αν δεν τολμούσαν ποτέ να επικαλέσουν τον εκβιασμό δημόσια. Η Αυστρία και η Τσεχική Δημοκρατία βρίσκονταν στην ίδια κατάσταση -με το 98% των εισαγωγών φυσικού αερίου της πρώτης να προέρχονται από τους ίδιους αγωγούς- αλλά τώρα επέλεξαν να αγοράσουν ακριβό αμερικανικό LNG μέσω των γερμανικών τερματικών σταθμών. Η Ουγγαρία, εν τω μεταξύ, έχει εξασφαλίσει μια εναλλακτική οδό για την απόκτηση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Turk Stream, επομένως η απόφαση δεν ήταν σημαντικό πλήγμα.
Ο Φίκο, ωστόσο, είναι έτοιμος να προχωρήσει στην επίθεση για να αλλάξει γνώμη στο Κίεβο και επέβαλε «αμοιβαία μέτρα» που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τη διακοπή των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας της Σλοβακίας στην Ουκρανία. «Εάν είναι αναπόφευκτο, θα σταματήσουμε τις προμήθειες ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται η Ουκρανία κατά τη διάρκεια διακοπών του δικτύου», είπε ο Φίκο. «Ή θα συμφωνήσουμε σε διαφορετική πορεία δράσης».
Η Τουρκία γίνεται ο μοναδικός κόμβος μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου από την Ρωσία στην Ευρώπη
Η απόφαση του Κιέβου (βασικά απόφαση της απερχόμενης κυβέρνησης Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον και της κυβέρνησης Στάρμερ στο Λονδίνο) να μην ανανεώσει την συμφωνία αγοράς και διαμετακόμισης ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του ουκρανικού εδάφους, αναβαθμίζει κάθετα την Τουρκία και την μετατρέπει στον μοναδικό κόμβο μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου από την Ρωσία στην Ευρώπη.
Αλλά μετατρέπει την Τουρκία και σε μοναδική πηγή -και άρα πολύτιμη- εσόδων της Ρωσίας από την πώληση στην ευρωπαϊκή αγορά ρωσικού φυσικού αερίου
Το πενταετές συμβολαίου που είχε υπογραφεί στα τέλη του 2019 μεταξύ Κιέβου και Μόσχας δεν ανανεώθηκε «για να μην ενισχυθεί οικονομικά η Ρωσία», αλλά αυτό θυμίζει τους καθολικούς μοναχούς του Μεσαίωνα που… έκοβαν τα γεννητικά τους όργανα για να μην έχουν ερωτικές ορμές.
Η Ρωσία θα συνεχίσει να μοσχοπουλά το φυσικό αέριό της (ήδη οι τιμές ανέβηκαν 4,5% σε μία ημέρα) και όλη η κεντρική και δυτική Ευρώπη είτε θα αγοράζει πάλι από την Ρωσία, μέσω Τουρκίας, είτε θα αυτοκτονήσει ενεργειακά – βασικά η Γερμανία που ήδη έχει πάρει την «κάτω βόλτα».
Η Ρωσία προμηθεύει περίπου το 40% του φυσικού αερίου της Ευρώπης. Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ, βασίζεται στη Ρωσία για σχεδόν το 50% του φυσικού αερίου της.
Όμως, στο χρηματιστήριο ενέργειας, μπορεί να φτάσει μέχρι και 20% μέχρι να τελειώσει ο χειμώνας.
Την «νύφη» θα πληρώσουν και οι Έλληνες…
Στην Ελλάδα οι πολίτες θα προτιμούν στο τέλος του χειμώνα να κόβουν τα δένδρα και να τα καίνε, παρά να πληρώνουν την ΔΕΗ και τους παρόχους, όχι γιατί δεν θα έχουμε (άφθονο θα είναι το ρωσικό αέριο) αλλά γιατί θα είναι πανάκριβο.
Και το ίδιο ισχύει και με τις τιμές φ.α. του TAP που μεταφέρει κυρίως ρωσικό φυσικό αέριο (οι Αζέροι δεν «ξοδεύουν» τα δικά τους κοιτάσματα της Κασπίας, αλλά προτιμούν να γεμίζουν τον αγωγό με το φθηνότερο ρωσικό αέριο).
Όσο για το αμερικανικό LNG, οι τιμές είναι εξαπλάσιες από το ρωσικό και κανείς στα σοβαρά δεν συζητά ότι μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική λύση.
Αναδημοσίευση από https://ellinikiafipnisis.com/
Αφήστε μια απάντηση