Απόδοση στα ελληνικά: Απολλόδωρος – Colin Todhunter
Ο Baskut Tuncak είναι εξέχων εμπειρογνώμονας και συνήγορος στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του περιβαλλοντικού δικαίου. Έχει διατελέσει Ειδικός Εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις επικίνδυνες ουσίες και απόβλητα, όπου ανέδειξε τις επιπτώσεις της ρύπανσης, των τοξικών χημικών ουσιών και των επικίνδυνων αποβλήτων στα ανθρώπινα δικαιώματα σε ευάλωτους πληθυσμούς, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών.
Δήλωσε σε άρθρο του τον Νοέμβριο του 2017:
«Τα παιδιά μας μεγαλώνουν εκτεθειμένα σε ένα τοξικό κοκτέιλ ζιζανιοκτόνων, εντομοκτόνων και μυκητοκτόνων. Βρίσκονται στα τρόφιμά τους και στο νερό τους, και είναι ακόμη και περιχυμένα πάνω από τα πάρκα και τις παιδικές χαρές τους».
Τον Φεβρουάριο του 2020, ο Tuncak απέρριψε την ιδέα ότι οι κίνδυνοι που ενέχουν τα εξαιρετικά επικίνδυνα φυτοφάρμακα μπορούν να διαχειριστούν με ασφάλεια. Δήλωσε στο Unearthed (δημοσιογραφικός ιστότοπος της Greenpeace UK) ότι δεν υπάρχει τίποτα βιώσιμο σχετικά με την ευρεία χρήση εξαιρετικά επικίνδυνων φυτοφαρμάκων για τη γεωργία.
Είτε δηλητηριάζουν τους εργαζόμενους, είτε εξαφανίζουν τη βιοποικιλότητα, είτε παραμένουν στο περιβάλλον είτε συσσωρεύονται στο μητρικό γάλα μιας μητέρας, ο Tuncak υποστήριξε ότι αυτά δεν είναι βιώσιμα, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια και θα έπρεπε να έχουν καταργηθεί από καιρό.
Σε άρθρο του το 2017, ανέφερε:
«Η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού… καθιστά σαφές ότι τα κράτη έχουν ρητή υποχρέωση να προστατεύουν τα παιδιά από την έκθεση σε τοξικές χημικές ουσίες, από μολυσμένα τρόφιμα και μολυσμένο νερό και να διασφαλίζουν ότι κάθε παιδί μπορεί να πραγματοποιήσει το δικαίωμά του στο υψηλότερο εφικτό επίπεδο υγείας. Αυτά και πολλά άλλα δικαιώματα του παιδιού καταστρατηγούνται από το ισχύον καθεστώς φυτοφαρμάκων. Αυτά τα χημικά βρίσκονται παντού και είναι αόρατα».
Ο Tuncak πρόσθεσε ότι οι παιδίατροι έχουν αναφερθεί στην έκθεση της παιδικής ηλικίας στα φυτοφάρμακα ως δημιουργίας μιας «σιωπηλής πανδημίας» ασθενειών και αναπηριών. Σημείωσε ότι η έκθεση κατά την εγκυμοσύνη και την παιδική ηλικία συνδέεται με γενετικές ανωμαλίες, διαβήτη και καρκίνο και δήλωσε ότι τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε αυτές τις τοξικές χημικές ουσίες: όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι ακόμη και σε «χαμηλές» δόσεις έκθεσης στην παιδική ηλικία, μπορεί να προκύψουν μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στην υγεία.
Συμπλήρωσε ότι η συντριπτική εξάρτηση των ρυθμιστικών αρχών από μελέτες που χρηματοδοτούνται από τη βιομηχανία, ο αποκλεισμός της ανεξάρτητης επιστήμης από τις αξιολογήσεις και η εμπιστευτικότητα των μελετών στις οποίες βασίζονται οι αρχές πρέπει να αλλάξει.
Και το 2015, η συγγραφέας Carol Van Strum δήλωσε ότι η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ λέει συστηματικά ψέματα σχετικά με την ασφάλεια των φυτοφαρμάκων από τότε που ανέλαβε τις καταχωρίσεις φυτοφαρμάκων το 1970.
Έχει περιγράψει πώς τα πλαστά δεδομένα και οι δόλιες δοκιμές οδήγησαν στην κυκλοφορία πολλών άκρως τοξικών αγροχημικών στην αγορά, τα οποία εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται, ανεξάρτητα από τις καταστροφικές επιπτώσεις στην άγρια ζωή και την ανθρώπινη υγεία.
Το 2017, ο τότε επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, καθηγητής Ian Boyd, υποστήριξε ότι οι ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο έχουν υποθέσει λανθασμένα ότι είναι ασφαλές να χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα σε βιομηχανικές κλίμακες σε τοπία και ότι «οι επιπτώσεις της δοσολογίας ολόκληρων τοπίων με χημικές ουσίες έχουν αγνοηθεί σε μεγάλο βαθμό».
Είναι ανησυχητικό να σημειωθεί ότι στην εργασία του 2022 ‘Neonicotinoidinsecticides found in children treated forleukaemiasandlymphomas’ – “Νεονικοτινοειδή εντομοκτόνα βρέθηκαν σε παιδιά που έλαβαν θεραπεία για λευχαιμίες και λεμφώματα” (Environmental Health), οι συγγραφείς δήλωσαν ότι πολλαπλά νεονικοτινοειδή βρέθηκαν στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό (ΕΝΥ), το πλάσμα και τα ούρα των παιδιών. Ως η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη κατηγορία εντομοκτόνων παγκοσμίως, βρίσκονται παντού στο περιβάλλον, στην άγρια ζωή και στα τρόφιμα.
Μια μελέτη του 2017 από τον Carlos Javier Baier και τους συνεργάτες του κατέγραψε διαταραχές της συμπεριφοράς μετά από επανειλημμένη ενδορινική χορήγηση ζιζανιοκτόνου με βάση τη γλυφοσάτη (GBH) (το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο γεωργικό ζιζανιοκτόνο στον κόσμο) σε ποντίκια. Το ενδορινικό GBH προκάλεσε διαταραχές συμπεριφοράς, μείωσε την κινητική δραστηριότητα, προκάλεσε αγχογόνο συμπεριφορά και παρήγαγε έλλειμμα μνήμης.
Η μελέτη περιέχει αναφορές σε πολλές μελέτες από όλο τον κόσμο που επιβεβαιώνουν ότι τα GBH είναι επιβλαβή για την ανάπτυξη του εμβρυϊκού εγκεφάλου και ότι η επαναλαμβανόμενη έκθεση είναι τοξική για τον ανθρώπινο εγκέφαλο των ενηλίκων και μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολές στην κινητική δραστηριότητα, σε αίσθημα άγχους και σε διαταραχή της μνήμης.
Έρευνα της Περιβαλλοντικής Ομάδας Εργασίας (EWG) με έδρα τις ΗΠΑ το 2019 διαπίστωσε υπολείμματα γλυφοσάτης σε δημοφιλή δημητριακά βρώμης, πλιγούρι βρώμης, γρανίτα και μπάρες σνακ. Σχεδόν το 75% των 45 δειγμάτων που εξετάστηκαν είχαν επίπεδα γλυφοσάτης υψηλότερα από αυτά που οι επιστήμονες της EWG θεωρούν ότι προστατεύουν την υγεία των παιδιών με επαρκές περιθώριο ασφαλείας.
Ανησυχητικά επίπεδα τέτοιων υπολειμμάτων έχουν εντοπιστεί και στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Και υπάρχουν επίσης σοκαριστικά υψηλά επίπεδα ζιζανιοκτόνου στα δημητριακά πρωινού του Ηνωμένου Βασιλείου. Αφού εξέτασε αυτά τα δημητριακά στο Ινστιτούτο Ερευνών Υγείας στην Αϊόβα, ο Δρ Fagan, διευθυντής του κέντρου, δήλωσε:
«Τα αποτελέσματα αυτά είναι σταθερά ανησυχητικά. Τα επίπεδα που καταναλώνονται σε μία μόνο ημερήσια μερίδα οποιουδήποτε από αυτά τα δημητριακά, ακόμη και εκείνου με το χαμηλότερο επίπεδο μόλυνσης, είναι αρκετά για να ανεβάσουν τα επίπεδα γλυφοσάτης του ατόμου πάνω από τα επίπεδα που προκαλούν λιπώδη νόσο του ήπατος στους αρουραίους (και πιθανότατα στους ανθρώπους)».
Εκτός από τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην καλλιέργεια των καλλιεργειών, υπάρχει και το ίδιο το τρόφιμο που προκαλεί ανησυχία.
Ο Bryce Martinez (18 ετών) από την Pennsylvania ασκεί νομική προσφυγή κατά μεγάλων εταιρειών τροφίμων, υποστηρίζοντας ότι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμά τους (UPF) οδήγησαν στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 και λιπώδους ηπατικής νόσου στην ηλικία των 16 ετών.
Τα UPF έχουν υποστεί πολλαπλά στάδια επεξεργασίας και συχνά περιέχουν πρόσθετα, συντηρητικά και τεχνητά συστατικά. Αυτά τα UPFs έχουν γίνει βασικά προϊόντα σε πολλά νοικοκυριά. Παραδείγματα UPF είναι οι προσυσκευασμένες σούπες, πολλά δημητριακά πρωινού, σάλτσες, κατεψυγμένη πίτσα, έτοιμα γεύματα, χοτ ντογκ, λουκάνικα, αναψυκτικά, παγωτά και μπισκότα, κέικ, καραμέλες και ντόνατς που αγοράζονται στο κατάστημα.
Η νομική ομάδα του Martinez υποστηρίζει ότι οι μεγάλες εταιρείες τροφίμων έχουν σκόπιμα κατασκευάσει τα προϊόντα τους ώστε να προκαλούν εθιστικές αντιδράσεις. Ο Martinez κατανάλωνε τακτικά δημοφιλή UPFs σε όλη την παιδική του ηλικία. Η αγωγή αμφισβητεί το επιχείρημα της βιομηχανίας τροφίμων ότι οι καταναλωτές έχουν ελεύθερη επιλογή στις διατροφικές τους αποφάσεις. Υποστηρίζει ότι η έννοια της ελεύθερης επιλογής διακυβεύεται από τις επιθετικές τακτικές μάρκετινγκ, που απευθύνονται κυρίως σε παιδιά, και από την εθιστική φύση αυτών των προϊόντων.
Σκεφτείτε ότι τα fast food καταναλώνονται από 85 εκατομμύρια πολίτες των ΗΠΑ κάθε μέρα. Αρκετές αλυσίδες είναι οι κύριοι προμηθευτές πολλών σχολικών γευμάτων. Περίπου 30 εκατομμύρια σχολικά γεύματα σερβίρονται σε παιδιά κάθε μέρα. Για εκατομμύρια μη προνομιούχα παιδιά στις ΗΠΑ, τα γεύματα αυτά είναι η μόνη τους πρόσβαση σε τροφή.
Το 2022, οι οργανώσεις Moms Across America (MAA) και Children’s Health Defense (CHD) ανέθεσαν τον έλεγχο των σχολικών γευμάτων και διαπίστωσαν ότι το 5,3% περιείχε καρκινογόνο, ενδοκρινική διαταραχή και γλυφοσάτη που προκαλεί ηπατικές παθήσεις, το 74% περιείχε τουλάχιστον ένα από τα 29 επιβλαβή φυτοφάρμακα, τέσσερα κτηνιατρικά φάρμακα και ορμόνες βρέθηκαν σε εννέα από τα 43 γεύματα που εξετάστηκαν και όλα τα γεύματα περιείχαν βαρέα μέταλλα σε επίπεδα έως και 6.293 φορές υψηλότερα από τα ανώτατα επιτρεπόμενα επίπεδα της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ στο πόσιμο νερό. Επιπλέον, η πλειονότητα των γευμάτων είχε αβυσσαλέα χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά.
Ως συνέχεια, η MAA, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, με την υποστήριξη της CHD και της Centner Academy, αποφάσισε να εξετάσει εκτενώς τα 10 πιο δημοφιλή γεύματα μάρκας fast-food για 104 από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα κτηνιατρικά φάρμακα και ορμόνες.
Το Ινστιτούτο Ερευνών Υγείας εξέτασε 42 γεύματα fast-food από 21 τοποθεσίες σε όλη τη χώρα. Τα 10 κορυφαία εμπορικά σήματα που εξετάστηκαν ήταν τα McDonald’s, Starbucks, Chick-fil-A, TacoBell, Wendy’s, Dunkin’ Donuts, Burger King, Subway, Domino’s και Chipotle.
Τρία κτηνιατρικά φάρμακα και ορμόνες βρέθηκαν σε 10 δείγματα fast-food που εξετάστηκαν. Ένα δείγμα από την Chick-fil-A περιείχε ένα αντισυλληπτικό και αντιπαρασιτικό που ονομάζεται Nicarbazin, το οποίο έχει απαγορευτεί.
Περίπου το 60% των δειγμάτων περιείχαν το αντιβιοτικό Monesin, το οποίο δεν έχει εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για ανθρώπινη χρήση και έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί σοβαρές βλάβες όταν καταναλώνεται από τον άνθρωπο.
Και το 40 τοις εκατό περιείχε το αντιβιοτικό Narasin. Η MAA αναφέρει ότι μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι η ουσία αυτή προκαλεί μεταξύ άλλων ανορεξία, διάρροια, δύσπνοια, κατάθλιψη, αταξία, οπισθοδρόμηση και θάνατο.
Η Monensin και η Narasin είναι αντιβιοτικά ιονοφόρα, τοξικά για τα άλογα και τους σκύλους σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, αφήνοντας τα πίσω πόδια τους δυσλειτουργικά. Τα ιονοφόρα προκαλούν αύξηση του βάρους στα βοοειδή βοοειδών και γαλακτοπαραγωγών ζώων και γι’ αυτό χρησιμοποιούνται ευρέως, αλλά επίσης «προκαλούν οξεία εκφύλιση και νέκρωση των καρδιακών ραβδομυοκυττάρων», σύμφωνα με δημοσίευση του 2017 στο περιοδικό Reproductive and Developmental Toxicology (Second Edition).
Εδώ και πολλά χρόνια, τα ιονοφόρα χρησιμοποιούνται επίσης για τον έλεγχο της κοκκιδίωσης στα πουλερικά. Ωστόσο, η κακή χρήση των ιονοφόρων μπορεί να προκαλέσει τοξικότητα με σημαντικά κλινικά συμπτώματα. Μελέτες δείχνουν ότι η τοξικότητα των ιονοφόρων επηρεάζει κυρίως τα μυοκαρδιακά και σκελετικά μυϊκά κύτταρα.
Μόνο η Chipotle και η Subway δεν είχαν ανιχνεύσιμα επίπεδα κτηνιατρικών φαρμάκων και ορμονών.
Μετά από αυτά τα ευρήματα, η MAA εξέφρασε σοβαρή ανησυχία για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι, ιδίως τα παιδιά, που καταναλώνουν εν αγνοία τους μη συνταγογραφημένα αντιβιοτικά ιονοφόρα. Η μη κερδοσκοπική οργάνωση διερωτάται: Οι παρενέργειες αυτών των ιονοφόρων σε σκύλους και άλογα, που αφήνουν δυσλειτουργικά τα πίσω πόδια τους, σχετίζονται με εκατομμύρια πολίτες των ΗΠΑ που παρουσιάζουν σύνδρομο ανήσυχων ποδιών και νευροπάθεια; Αυτές οι καταστάσεις ήταν άγνωστες στους περισσότερους ανθρώπους μόλις πριν από μία ή δύο γενιές.
Σε δείγματα σάντουιτς της Chick fil-A βρέθηκε ένα αντισυλληπτικό (για χήνες και περιστέρια), ένα αντιπαρασιτικό με την ονομασία Nicarbazin, το οποίο απαγορεύτηκε μετά από πολλά χρόνια χρήσης.
Ο εκτελεστικός διευθυντής της MAA, Zen Honeycutt, καταλήγει:
«Ο αντίκτυπος σε εκατομμύρια Αμερικανούς, ιδίως παιδιά και νέους ενήλικες, που καταναλώνουν καθημερινά ένα γνωστό ζωικό αντισυλληπτικό είναι ανησυχητικός. Με τα προβλήματα υπογονιμότητας σε έξαρση, η αναπαραγωγική υγεία αυτής της γενιάς βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής μας, υπό το πρίσμα αυτών των αποτελεσμάτων».
Η MAA αναφέρει ότι δεν είναι ασυνήθιστο για εκατομμύρια Αμερικανούς πολίτες να καταναλώνουν fast food για πρωινό, μεσημεριανό ή βραδινό, ή και τα τρία γεύματα, κάθε μέρα. Τα σχολικά γεύματα παρέχονται συχνά από προμηθευτές fast-food και συνήθως είναι τα μόνα γεύματα που λαμβάνουν τα μη προνομιούχα παιδιά και ένα σημαντικό συστατικό της τροφής που καταναλώνουν τα περισσότερα παιδιά.
Η έκθεση σε ορμόνες από την κατανάλωση ζώων σε μονάδες συμπυκνωμένης ζωοτροφής (CAFOs) θα μπορούσε να συνδεθεί με την πρόωρη έναρξη της εφηβείας, τις αποβολές, την αύξηση της συχνότητας γέννησης διδύμων και τα αναπαραγωγικά προβλήματα. Αυτές οι ορμόνες έχουν συνδεθεί με καρκίνους, όπως του μαστού και της μήτρας, αναπαραγωγικά ζητήματα και αναπτυξιακά προβλήματα στα παιδιά.
Αλλά όλα αυτά είναι καλά για το κέρδος. Τα McDonald’s, Starbucks, Chick-fil-A, TacoBell, Wendy’s, Dunkin’ Donuts, Burger King, Subway, Domino’s και Chipotle έχουν μαζί ετήσιες ακαθάριστες πωλήσεις που ξεπερνούν τα 134.308.000.000 δολάρια.
Μια ανάλυση μιας τεράστιας βάσης δεδομένων με τα «προϊόντα προστασίας καλλιεργειών» με τις υψηλότερες πωλήσεις του 2018 αποκάλυψε ότι οι κορυφαίες εταιρείες αγροχημικών στον κόσμο πραγματοποίησαν πάνω από το 35% των πωλήσεών τους από φυτοφάρμακα που χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικά επικίνδυνα για τους ανθρώπους, τα ζώα ή τα οικοσυστήματα.
Η έρευνα εντόπισε έσοδα δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους αγροχημικούς κολοσσούς BASF, Bayer, Corteva, FMC και Syngenta από χημικές ουσίες που βρέθηκαν να ενέχουν κινδύνους για την υγεία, όπως ο καρκίνος ή η αναπαραγωγική ανεπάρκεια.
Για περισσότερα σχετικά με τα ζητήματα που συζητούνται εδώ και τις πιθανές λύσεις, οι πολίτες μπορούν να διαβάσουν τα βιβλία ανοικτής πρόσβασης του συγγραφέα για το παγκόσμιο σύστημα τροφίμων που είναι διαθέσιμα στο figshare.com (χωρίς εγγραφή ή είσοδο).
Ο Colin Todhunter ειδικεύεται στα τρόφιμα, τη γεωργία και την ανάπτυξη και είναι επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Έρευνας για την Παγκοσμιοποίηση στο Μόντρεαλ. Μπορείτε να διαβάσετε δωρεάν τα δύο βιβλία του Food, Dependency and Dispossession: Resisting the New World Order και Sickening Profits: The Global Food System's Poisoned Food and Toxic Wealth εδώ.
—Δικτυογραφία:
Suffer Little Children — Poisoned by Pesticides and Damaged by Ultra-Processed Foods – OffGuardian


Αφήστε μια απάντηση